fredag 22 juli 2011

Får alla vård i Sverige?

Nej alla får inte vård

Om du är papperslös eller barn till en som är papperslös som inte sökt asyl så får du inte självklart vård . För mig är det här helgalet och helt emot barnkonventionen och mänskliga rättigheter.

Det finns många många allvarliga tillbud där patienter nekats vård

Jag har pratat med doktorer som inte velat ge behandling till svårt cancer sjuk patient. Patienten kunde väl åka hem till sitt eget land....

Akut vård måste alltid ges till en patient men ibland går åsikterna i sär om vad som är akut och vad som kan vänta och framförallt den hetastefrågan som kan stå ivägen för dyr, livsnödvändig, och avancerad behandling.

Vem ska betala?

En annan het fråga ska jag ringa polisen?

Det är inget brott att gömma sig i Sverige det är heller nget brott att bli sjuk så varför ska du ringa polisen?
Du har heller ingen skyldighet att svara på om en patient ligger inne utan kan hänvisa till sekretess. Du är skyldig att svara om patienten misstänks begått ett brott med en straffpåföljd på minst 2 år.

Mediciner är ett annat problem för den som inte har några fyra sista siffror. Du får betala vad det kostar om ditt LMA -kort har gått ut och för insulin , nålar pennor b-glukosstickor så kan det kosta flera tusen kronor. En diabetiker måste ta sitt insulin och måste kolla blodsockret.
Ett apotek faxade runt en bild på en papperslös diabetiker. De tyckte inte att skattebetalarna skulle betala hans hjälpmedel när han inte var svensk....
Tala om att röja sekretess och att rasism finns överallt och behovet att tala om etik och moral med svensk vårdpersonal.

Många papperslösa vågar inte söka vård för de är rädda för alla myndigheter, de vågar inte handla medicin på apotek och mycket ofta så har de inte råd med det eftersom att det kostar och de har ofta inte så mycket pengar.

Det har varit utredningar och det har kommit förslag på att alla ska få rätt till vård men vi är ljusår därifrån och tyvärr är den krassa verkligheten långt ifrån alla fina PM.
Man kan ju undra vilken vårdcentral som papperslösa kan lista sig på?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar