lördag 23 juli 2011

Verkligheten som kommer i kapp

Och som så många redan vet är massakern utförd av en person som har nazisympatier och det kan nog även vara flera. Tittar man på mannens förflutna så har han varit medlem av norska motsvarigheten till SD mycket aktiv bloggare under några år med många inlägg som är rasistiska, islamofoba .

Det kan tyckas lite märkligt att så mycket kraft läggs på att kartlägga vänsteraktivister , muslimer och ev kopplngar till terrornätverk då 90 % av terrordåd som utförts i Europa haft kopplingar tll extremhögern. Möjligen har man inte tagit dem på allvar. Man trodde väl att nazismens farlighet begravdes efter andra världskriget. Tystnaden gav dem uppenbarligen spelrum.
Extremhögern bloggar också de kommenterar på nätet och sprider på så sätt sitt budskap, de finns i forum som troll. Det har inte stannat vid rasistiska kommentarer i forum utan våldet som de beskriver i forum, bloggar hem sidor är idag en bister krass verklighet

Jag vet att jag skrivit tidgare idag om rätten att uttrycka sin åsikt

Jag vill inte begränsa yttrandefriheten men hets mot folkgrupp är förbjudet och hot om våld är också ett brott.
Vi kan inte acceptera bloggar som hotar andra människor för att de är muslimer, judar, svarta.
Eller politisk inställning ....
Det extrema är farligt allt som inte bygger på demokrati och öppenhet blir farligt . Det extrema högervåldet har idag dödat 85 personer de allra flesta blev kallblodigt ihjälskjutna på Utöya. Vi vet dag att det även är ett attentat mot demokratiska arbetsformer, det är ett attentat mot de mänskligarättigheterna , mot solidaritet mellan människor och jag är nästan tillbaka till de händelser som föranledde mitt skrivande.
Hur hittar vi tillbaka hur jobbar vi med frågor om solidaritet en hållbar värld en rättvis värld.
Nu är det upp till dig och mig om vi ska låta våldet, hot och rasismen vinna eller om vi ska ta varandra i hand och stå upp för det viktiga arbetet med allas lika värde stå upp för solidariteten, demokratiska val

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar