fredag 5 augusti 2011

I statsministerns regeringsförklaring i höstas sades det att Sverige skulle vara en "fristad för människor som flyr undan förföljelse och förtryck". Det sades också att vår asylpolitik skulle vara human och rättssäker. Blev det så? Representanter från RFSL, FARR, Ingen människa Illegal och Ain't I a Woman debatterar med migrationsminister Tobias Billström (M).

Debatten pågår i skrivande stund. ja hur blev det egentligen med rättsäkerheten? Jag vet inte hur många gånger jag stångat huvudet i väggen. Migrationsverket har en regel som de aldrig avviker i från. Nämligen att alla asylsökande ljuger om vad de har varit med om. I det klimatet kan den modigaste bli tyst. Kvinnor som söker asyl får inte sina skäl prövade ur ett genus perspektiv och I Sverige förstår inte tjänstemän på miggan att kvinnor som kastat slöjan , tagit sig ur ett destruktivt förhållande både kan behöva ett skydd från sin gamla familj och det land den stst kvinnan kommer ifrån.

Hur är det med rättsäkerheten för gömda kvinnor som råkar ut för ett brott? Gärningsmannen går fri eftersom att vi hellre sätter kvinnan på första bästa pllan ut ur landet och våldtäkts mannen går fri och kan fortsätta ... Den papperslösa Kvinnans rättsäkerhet är inte viktig vilket visar på att för Sverige har hon inte samma värde och rättigheter. Det urholkar vår syn på moral och rättsäkerhet.

Min övertygelse är att de flesta som söker asyl inte ljuger men att de inte alltid kan berätta och att de väldigt sällan blir trodda. Kvinnor från Kuwait, Saudi Yemen får exempelvis inte ansöka om ett pass i sitt hemland utan makens pappans eller annan manlig släktings tillåtelse , de får inte sjukvård utan makenstillåtelse de får inte resa utan makens tillåtelse. Om de flyr från maken så måste de stjäla ett pass för att kunna sticka ut ur landet. Det ligger kvinnan i fatet i asylprocessen.



Kvinnor som älskar andra kvinnor hur är deras rättsäkerhet ? Har de kvinnorna ens varit på agendan. Migrationsverket verkar inte vara uppdaterad om att homosexualitet finns iaalla populationer oavsett om man får vara bög eller flata ?



Alla samhällen accepterar inte deras värde och utfärdar olika former av straff officiellt eller inofficiellt . Nej Migrationsverket ni verkar inte vara uppdaterade och rättsäkerheten för papperslösa kvnnor suger

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar