onsdag 17 augusti 2011

Skolstart-Barn med särskiltbehov av stöd behöver kloka vuxna ännu mer


Det finns barn som inte kan åka med på skolresor då det inte finns en hundralapp över varje termin, som inte har extra pengar till glass och souvenirer som hellre äter i bamba för att det inte finns någon som gör pannkakor till utflykten. Jag vet inte hur många föräldramöten jag suttit med på där föräldrar med självutnämnda veta bäst auktoritet talar om att alla föräldrar har tid att göra matsäckar och pengar till skolresor. Eftersom man annars underförstått faktiskt är en dålig förälder..


De som inte har råd kommer ju i alla fall inte ställa sig upp och berätta det . I Utby sker heller inga solidaritets auktioner om en förälder inte har råd flera föräldrar kan då helt öppet tala om att det då är helt rätt att det barnet inte åker med på skolresan. Vid en basar på skolan så stod föräldrar och räknade ut hur mycket var och en skänkt ..... Det är inte helt lätt då att inte ha pengar att inte kunna åka på semester eller inte ha de finaste kläderna , nyaste cykeln eller inte ens en mobiltelefon.
Skolans värdegrund måste ju ändå vara att skolan är till för alla och att alla barn och vuxna är lika mycket värda.

Jag tycker även att man måste ha en mer sansad diskussion om ordningsproblem i skolan och att det kan handla om handikapp som ADHD och andra neuropsykiatiska problem. På nära håll har jag sett hur man stånkat och stönat över barn som inte kan sitta stilla som skriver fult som inte kan koncentrera sig och där man under 9 år inte tar tag i problemet utan man ser barnet som ett problem alla dessa helt bortkastade timmar i korridorer obsklasser tillbaka till den vanliga klassen igen.

Är det verkligen så att stökiga och bråkiga barn blir mindre stökiga och bråkiga när vuxna i skolan suckar och stånkar över dem att de lär sig läsa bättre genom att ständigt bli utkörda.

Barn behöver vuxna i klassrummet och utanför på skolgården barn behöver kloka vuxna för att lära sig lösa konflikter .
Barn behöver vuxna med tålamod som faktiskt förstår att barn inte kan allt och inte kan förstå allt .
Barn med särskiltbehov av stöd behöver kloka vuxna ännu mer

Björklund och gänget verkar ha missat detta helt de tror att man med strängare regler och hårdare tag får en bättre skola och duktigare elever. De elever som redan var duktiga kommer möjligen bli ännu duktigare men då missar man ju en del av värdgrunden en skola för alla .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar