fredag 7 oktober 2011

Demokrati

Hur är det ställt med demokratin? En dam som var ansvarig för maten på min sons skola hade ett stort problem med att ta representanterna för barnen på allvar. De har ett råd för att kunna diskutera maten på skolan och för barn i fyran och femman så har maten inte räckt utan de har vid flera tillfällen fått äta ris och sallad.
 En gång så gör det väl inget men återkommande diet på ris och sallad blir i längden tråkigt... och matrådets syfte var ju att barn och föräldrar skulle tycka till om maten. Jag vet att de då samlat in sina klasskamraters åsikter röstat om populära förslag och tagit med detta till matrådet. Det har ingått under demokrati avsnittet .
När vi för femte eller sjätte gången diskuterar att maten är slut och framför detta till matrådstanten så har hon aldrig hört talas om detta men då frågar jag om representanterna från klass fyra och fem aldrig sagt något om detta. Hon fnyser så hon knappt kan andas Barnen, ja men under förstått de räknas ju inte. Vad är då meningen med att de sitter med i ett forum där deras åsikter ändå inte räknas ? Varför ska de anordna omröstningar och representera sin klass på ett demokratiskt mycket föredömligt sätt om det ändå inte spelar bamba föreståndaren någon som helst roll vad de säger eller vad de tycker? Björklund anser att demokrati tillhör flumskolan och därför har rektors makt stärkts och elevernas makt som en konsekvens minskat. Barn får nu lära sig att det är skillnad på folk och folk och att allas åsikter inte är värda att lyssna på. Skolan borde inte bara syssla med att alla ska räkna utan också att alla räknas.

1 kommentar: