lördag 1 oktober 2011

Röster om feminism, makt och klass

Röster om feminism makt och klass Många motioner handlar om jämställdhet och om vårt internfeministiska arbete om hur vi ska arbeta för en mer jämlik och jämställd debatt.
Visst strävar vi mot ett samhälle där kön som kategori försvinner, precis som att vi kämpar för att klass ska försvinna som begrepp. tyvärr känns det lite naivt att tro att makten försvinner för att vi låtsas om att den inte... finns. Konsekvensen skulle då bli att vi inte kan ha två kvinnliga partiledare om vi ska ha delat ledarskap. Att tro att jämställdhet handlar om att det ska vara lika många kvinnor som män känns dessutom en aning heteronormativt; en man och en kvinna är bättre än två kvinnor. Att det inte skulle spela nån roll, eller vara feministiskt, om män dominerar en församling kan väl inte många tro?
Det här skriver Jessica Svensson i V och det är slipat och bra . Varför har män företräde till alla viktiga beslut alla viktiga debatter? Monica Djurner (V) ,sjuksköterska och fackligt aktiv gjorde så här att hon läste in sig på en fråga om båtar och höll huvud anförandet i kommunfullmäktige Båtar är männens leksaker och det var förväntat att kvinnorna skulle hålla sig till sina områden. Båtar och bilar tar mycket plats och det blir en diskussion där män ses som självklara företrädare eftersom att kvinnor inte förstår det... Monica tog debatten och höll huvudanförandet.
Klass kommer alltid före kön, i alla diskussioner men sämst löner har kommunals kvinnor men metall män har alltid rätt att höja rösten och prata klass trots att de tjänar ganska bra och faktiskt mer än ofta kommer till tals. Jämställdhet handlar inte enbart om antal utan om förmågan att se kvinnors frågor och att de är lika viktiga och att det ska lyftas. När vi pratar om att ha represenation från LO kollektivet så måste det också handla mer omn kommunals kvinnnor än metalls män .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar