torsdag 27 oktober 2011

äldreomsorg

Nu står återigen nedskärningar för dörren inom äldreomsorgen i Göteborg, trots att de äldre blir fler och behovet av vårdplatser ökar. Sahlgrenska Universitetssjukhus konfronteras med stora besparingskrav, vilket i praktiken kommer betyda nedläggningar av två geriatriska avdelningar på Högsbo sjukhus. Utan specialistkompetens på åldrandets sjukdomar kommer konsekvensen bli att äldre skickas hem utan rehabilitering.
Många äldre kommer bli kvar på platser inom akutsjukvården, vilket är det sämsta alternativet för människor som behöver geriatrisk vård. Äldre behöver upprätthålla sina förmågor till rörlighet för att minska sjuklighet så som lunginflammation, djupa ventromboser och urinvägsinfektioner. Den hjälpen finns inom den geriatriska rehabiliteringen, inte på medicin- och kirurgavdelningar inom akutsjukvården. I bästa fall kommer de som skickas hem få hjälp av hemtjänsten, men de kommer med all sannolikhet behöva mer hjälp av anhöriga.
Det är oftast kvinnor som hjälper sina föräldrar eller svärföräldrar med allt mer avancerad omvårdnad som tidigare skötts på servicehus eller av hemtjänsten. Det kan handla om  allt från sjukvård till veckohandling, storstädning, hjälp med hygien eller att hämta medicin. En av de vanligaste anledningarna till att kvinnor i medelåldern går ner i tjänst är att de behöver tid för att kunna hjälpa sina äldre anhöriga.
Det finns nog inte ett skrymsle där snålblåsten inte blåst förbi inom sjukvård och kommunal omsorg. Någon gång får det vara nog. Förtjänar inte de som en gång har byggt det här landet en värdig äldreomsorg? Ska vi återgå till ett samhälle som inte tar ansvar för de äldre, utan låter kvinnor bedriva obetald äldreomsorg?
Anständig välfärd kostar en viss summa och vi kan inte fortsätta skära ner på äldreomsorgen.  Varför inte låta oss medborgare gemensamt betala vad en värdig äldreomsorg faktiskt kostar? Satsa på kompetensutveckling, större personaltäthet och fler vårdplatser. Och i anständighetens namn, stäng inte ner geriatriken på Högsbo sjukhus!
Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar