söndag 8 april 2012

Flickors självbild är inte medfödd

Skolan är ingen fredad zon mot sexuella trakasserier och när vi lyfte behovet av att flickors kroppar skall vara fredade under skoltid liksom all annan tid fick vi följande svar på en Waldorf skola i nordöstra Göteborg 7 åringar kan inte trakassera varandra sexuellt de har inget sexuellt syfte med att springa och dra ner byxorna på flickor och kommentera en flickas kropp svarade läraren. Mitt svar på det var att flickor inte föds med dålig självbild. Pojkar föds inte med maktpositioner,vi lär dem att de ska vara starka och överlägsna och, skolan i detta fallet lär ut att det är helt okej att dra ner byxor liksom att kommentera hur en 7årig flicka ser ut så länge syftet inte är sexuellt enligt pojken. Anledningen till att vi ändå valde denna skola var att det var nära och att flickorna kunde gå själva liksom att klasserna var små och jag trodde i min enfald att de faktiskt skulle kunna bekräftas bättre och att de skulle bli mer sedda och att de skulle få ett bra självförtroende och en bra självbild .Annars är jag inget större fan av friskolor utan tycker att friskolereformen skulle skrotas men det verkade ju så bra med friskluft och små klasser .

Alla friskolor måste följa skollagen och ha en plan för lika behandling men det räcker inte de måste arbeta utifrån ett jämställdhets perspektiv där flickor och pojkar får samma möjligheter. De får läsa sina sagor på friskolan med Waldorf inriktning förutsatt att prinsessorna också räddar prinsar , förutsatt att prinsessorna blir drottningar och får makt positioner och inte bara prinsarna blir kungar. Flickorna måste lära sig att ifrågasätta könsmaktsordningen i de gamla sagorna. Jag blir alldeles matt när jag hör läraren prata om sina prinssessor om stickning och virkning. När sagorna handlar om ädla modiga prinsar och svaga prinsessor en skolgård där ingen reagerar när pojkar tar sig friheter på flickornas bekostnad. Jag vet inte om den kommunala skolan har bättre strategier för jämställdhet på rasten möjligen mer jämställd litteratur men annars är det nog lika illa. 
Flickor kommer inte bara på att deras kroppar inte duger de får tidigt lära sig att de inte duger att de är underordnade . När blir sexuella trakasserier, just vad det är sexuella trakasserier, och varför avgörs det utifrån pojkarnas utveckling och aldrig utifrån hur flickorna uppfattar det? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar