fredag 6 april 2012

Kortedala långfredagen 2012


Kortedala torg långfredag Nationaldemokraterna ett nazistparti tänker hålla tal på torget. Det visar sig vara 20 stycken högst som pratar inför en skara journalister 400 motdemonstranter står på en annan sida torget vid fontänen där det ofattbara skedde.

Nationaldemokraterna är uppenbarligen en liten skara men nationell.nu som är deras hemsida har ändå 1800 läsare som tror att ett raskrig kommer bryta ut. De skriver på hemsidan om "uniformerade negrer". På plats, var 15 piketbilar och mycket poliser med olika bakgrund och uppenbarligen ogillade  ND poliser som hade annan färg på skinnet en den vårvinter blekaktiga och annan färg på håret än den ljusa och annan färg på ögonen än den blå. Nazisterna gillar inte det, inte heller gillar de folket i Kortedala vi har också olika bakgrund och kommer från olika platser . Varför valde de då vårt torg om de ogillar vår bakgrund?
 Det finns rädsla för det okända men rasism handlar i grunden om särskiljande om att legitimera eliminering av grupper i samhälle. Främlingsrädslan som ofta har grund i föreställningar om Sveriges dåliga ekonomi. Två damer på hemköp i Kortedala ondgjorde sig över ensamkommande flyktingbarn och berättade att de hade dator, bodde på fina hem. Sanningen är att ensamkommande flyktingbarn ofta bor tillsammans med ungdomar som är omhändertagna enligt LVU vilket oftast inte är en luxuös tillvaro. De hade tillgång till dator och ungdomarna kostade pengar och förstörde. Nu är det skvaller och rykten men hur många i Sverige har inte tillgång till internet? Förstör ensamkommande flyktingbarn mer än andra svaret är nej. Är Sverige utsatt för massinvandring svaret är nej ett enda flyktingläger i Afrika Söder om Sahara tar emot fler flyktingar än Sverige, som till ytan är rätt stort.
Jag hyser hopp för mänskligheten idag en kylig Långfredag i början av april där vi tillsammans satte ned foten mot rasisternas primitiva förklaringsmodeller. Kortedala bor stadsdelschef ,socialarbetare, fritidsledare, lärare , fryshuset nattvandrare kyrkorna. Det börjar spira ett hopp om att en annan värld är möjlig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar