onsdag 30 maj 2012

Rättsäkerhet och mänskliga rättigheter

Sverige anser nog att vi följer de mänskliga rättigheterna och kommer saluföra Sverige som ett föregångsland nu när vi får arrangera Eurovisionsschlagerfestivalen och Hockey VM nästa år. Det krävs dock bättring på ett antal områden. Sverige har fällts hela 19 gånger i FN's tortyrkommitté då vi avvisat personer som hotats och sedan också sedan utsatts för tortyr. Sverige har också hårt kritiserats för att vi inte tillgodoser barns rätt till skolgång och alla barns rätt till vård . Idag har barn till papperslösa föräldrar som inte sökt asyl ingen självklar och lagstadgad rätt till hälso- och sjukvård alltså ingen lagstadgad rätt till BVC .
I flera fall har HBT- personer avvisats till länder där det är belagt med dödsstraff att leva öppet som homosexuell man eller kvinna. Det betraktas som ett lyxproblem. Man hänvisar till att män kan hålla varandra i handen i t.ex i Irak trots att Amnesty har beskrivit att HBT personer torterats och dödats just i Irak. Det betraktas som ett lyxproblem att ha utsatts för förföljelse när en kvinna skrivit kärleksdikter om en annan kvinna. Hon kunde låtit bli att skriva dikter till sin själsälskade och sedan publicera dem anser migrationsverket i sitt utlåtande.
Jag träffade för ett tag sedan en ung man vars liv slagits i spillror då någon lagt ut en bilder på honom tillsammans med en annan ung man. Han blev av med sitt arbete han har hotats av sin egen familj och han hotas av dödsstraff i sitt land. Han har fått besked om avvisning trots att landinformationen säger att bevis för penetrerande sex mellan män är grund för dödsstraff i landet. FN´s tortyr kommitté har kraftigt kritiserat Sverige i liknande ärenden . 
Normen i asylärenden är en heterosexuell man som arbetat politiskt mot regimen, kvinnor barn HBT- personer behöver mer bevis för sina asylskäl som de naturligtvis inte kan skaka fram. Det anses kanske inte vara en feministisk handling att skicka sin dotter till skolan trots att skolgång för unga flickor är långt ifrån självklar i många länder.
Rättsäkerheten försvinner när du får ditt avslag och du kan tas i förvar och låsas in. Röda Korset publicerar idag en rapport om hur rättsäkerheten satts ur spel vid avslag på asylansökan.   Rättsäkerhet för papperslösa existerar överhuvudtaget inte och många utsätts för mycket allvarliga brott. Kvinnor som blir utsatta för våld i nära relationer har mycket små möjligheter att få hjälp och skydd. Det är ett brott mot de mänskliga rättigheterna .
Ska vi saluföra Sverige som ett föregångsland har vi en hel del att åtgärda. Rätt till vård rätt till en asylprocess som tar hänsyn till att traumatiserade personer inte exakt och i rätt tidsordning kan redogöra för händelser. Rätt till skydd om du blir utsatt för ett brott och hotad oavsett juridiskt status. Ja, kvinnor har rätt att skriva dikter om kärlek till andra kvinnor att hävda något annat är att bryta mot rätten att uttrycka sig enligt konventionen om de mänskliga rättigheterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar