fredag 29 juni 2012

Rätten till vård

Så kommer då beskedet om rätt till vård för papperslösa. En tam uppgörelse för den handlar om vård som inte kan anstå. Det blir fortfarande vård på olika villkor och det blir vårdgivaren som bestämmer vad som inte kan anstå. Alla barn skall dock ha rätt till hälso- och sjukvård från och med 1/7 2013 alltså även barn till papperslösa som inte sökt asyl. Så alla små bebisar vars mammor inte sökt asyl bli för guds skull inte sjuka utan vänta ett år....
 Södermanlands läns landsting har fattat följande beslut alla har rätt till sjukvård oavsett juridisk status. Personerna skall dock vistas varaktigt i länet men man kräver inte bevis för detta vid läkarbesöket. Ett län i Sverige följer de mänskliga rättigheterna, heder åt dem som drivit och genomfört detta.
En som kämpat för rätt till vård är min kollega och vän Anne Sjögren hon skrev igår till nätverket:
Nu gäller det att tänka efter vad det innebär och vad vi tycker och vad vi gör. Diskussionen pågår.
Det är en stor, fantastiskt stor lättnad att papperslösa människor nu skall kunna söka akut vård och vård som inte kan anstå, det räddar liv och hindrar lidande, smitta etc, i högre grad
- det låter fantastiskt bra att diabetiker kanske får insulin och astmatiker sina mediciner, OM det tolkas så...
- men samtidigt låser denna reform nivån för ett tag framöver.
Anne har alldeles rätt i vad hon skriver att visst är det underbart att astmatiker får sina mediciner men bara kanske och vilka mediciner kommer de att få? Kommer de få ventoline ? Ett läkemedel vid akuta besvär svar ja. Kommer de få den förebyggande behandlingen med kortison?Nja där är den nya uppgörelsen mycket otydlig och vård som kan anstå blir en tolkningsfråga . Det ska inte vara så konventionen om de mänskliga rättigheterna kan inte omtolkas den är absolut i beskrivningen om rätt till vård och hälsa.
 Annes insats i arbetet är helt extraordinärt hon har i varje mediakontakt påtalat att rätten till vård gäller alla oavsett juridisk status. Hon har med en dåres envishet åkt runt till olika nätverk, myndigheter och politiker i kampen för de mänskliga rättigheterna.  Anne och jag har haft många samtal kring mänskliga rättigheter om sjuksköterskor och om att stå upp för sin patient. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar