tisdag 4 september 2012

Ett bättre ord är likgiltighet

Bertholdt Brecht skrev "Den goda människan från Sezuan". Shen-Te utbrister Varför sätts inget pris på ondskans huvud. Om förmågan att vilja hjälpa och att inte kunna hjälpa och att därför bli kall och likgiltig. Att använda ondska som skydd mot en verklighet.
 Karin Rågsjö skriver på brännpunkt idag om barnen som tigger och socialjourens fråga är det ett romskt barn. Vad har det för betydelse det är fortfarande;ett barn som kommunen har ansvaret för?
.http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ska-vi-acceptera-att-barn-tigger_7467836.svd
Barnfattigdom bortförklaras med relativitet men en 6åring som tigger pengar ensam på gatan utan skydd utan någon enda vuxen kan inte "vara ganska vanligt" och kan inte bortförklaras med att det skulle vara relativt. Det måste vara ovanligt i Storstockholm och måste innebära en reaktion från sociala myndigheter. Problemet är inte specifikt för Stockholm barn tigger i andra städer och barn tigger i Göteborg.
Barnet har inget att göra med textens innehåll
Alla barn har rättigheter oavsett var de bor och var de kommer ifrån. Att bli kall och likgiltig kanske är ett försvar. Brecht ställer frågan vad behövs ? Nya Gudar eller inga gudar alls? En ny världsordning och en annan fördelningspolitik. Tyvärr satsas inte de två miljarder som Storstockholm gör i vinst under 2012 på uppsökande verksamhet för barn i utsatta miljöer. Vänsterpartiet driver just den frågan i Stockholms kommun.Rättigheter måste vara just rättigheter om Sverige vill följa konventionen om barnets rättigheter liksom konventionen om mänskliga rättigheter. Rättigheter måste vara rättigheter om vi vill kalla oss civiliserade människor så måste vi stanna upp när en 6-åring tigger pengar. Vi måste kräva resurser till barn som är utsatta även om det inte är vårt eget barn även om barnet inte är svenskt. Brecht skrev om ondska och kanske ett bättre ord är likgiltighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar