fredag 14 december 2012

I takt med tiden

 Disney alltså de som äger rättigheterna till Kalle Anka på julafton har klippt bort en scen i Kalle ankas jul då den inte bara kunde anses som rasistisk utan  var rasistisk. Lite fascinerande att 50 år efter Martin Luther king s tal vid Lincoln monumentet och Rosa Parks vägran att resa sig på bussen så reagerar Disney med att faktiskt klippa bort en grovt rasistiskt stereotyp.. Det är ett halvsekel sedan svarta i USA krävde sina rättigheter och nu var Disney alltså i fas med tiden .

Tyvärr blir folk som galna och tror nu återigen att en grinch ska stjäla julen.
Tydligen har vi då jag inräknad drivit saker till sin spets nästan så att det är omvänd rasism och typ ingen får prata om det. Det är inte sant ungefär 50%av all plats i media ägnas åt att diskutera utlandsfödda . Då inte med utlandsfödda utan om. Trots att det inte ens fanns särskilt mycket substans bakom pepparkaksgubben från Laxå så blev det en folkstorm. Det finns inget som diskuteras så mycket som invandringens konsekvenser om och om igen. Dags att nyansera debatten ta ansvar och prata om fördelning arbete och skattepolitik istället?


Det måste vara hemskt att vara så fruktansvärt rädd för att traditioner skall tas ifrån en särskilt som att ett sådant hot inte ens finns.Nåja renarna som borstar tänderna är kvar tomten som målar schackbrädet är också kvar.. Vem tänkte att det var rasism mer än filmbolaget skriver någon upprört på twitter. Kanske de som avbildas som nidbilder svarta och judar? De som fått stå på bussen bara för att de var svarta? De som inte fick gå på universitet av samma anledning. De judar som fått sina liv förstörda sin egendom beslagtagen i Europa sina familjer utplånade i förintelsen kanske har en annan syn på saken än vita män i medelklassen?
 Varför ska 80årgammal rasism behandlas som ett årgångsvin kan man fråga sig? Ett halvt sekel efter att Rosa Parks vägrade att resa sig för vita män på bussen. Ett halvt sekel efter medborgarmarschen till Washington DC så går Disney i takt med tiden och tar bort nidbilderna..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar