onsdag 12 december 2012

Kall lyser julens stjärna

Det finns krafter, intressen, i samhället. Politiska, religiösa, kommersiella och så vidare som mer än gärna ser att själva kärnan i våra traditioner urholkas. Som tycker att det traditionella julfirandet lika gärna kan omvandlas till ett slags allmän vinterfest. Som tycker att sånt som adventsljusstakar och julstjärnor, ja överhuvudtaget julpynt i det offentliga rummet är nånting stötande. Som tycker att skolbarn ska förvägras att fira skolavslutning i kyrkan med traditionella inslag.
Så här säger SDs Jimmie Åkesson i sitt jultal. Ja, det är sant alla partiledarna sitter i en julstudio full med glittrande stjärnor,julgranskulor och stearinljus . Ett litet event som Arne Weise look alike?
 Kanske ser Åkesson utlansfödda som Grinchen vars ända syfte med att komma hit är att stjäla julen? Han fortsätter smått patetiskt håll i hatten det är nästan lite roligt. 
Men det är iallafall min bestämda uppfattning att vår kultur, och egentligen hela vår existens som nation, är utsatt för ett hårt tryck från diverse ideologiska grupperingar som av olika skäl ser vår svenska gemenskap som ett hot. Och som vill att vi ska förkasta våra gemensamma traditioner.
Allvarligt talat vem i detta land undgår att det är jul? Vem tror på allvar att man skulle kunna få denna armada av tomtar juleljus att försvinna. Om Åkesson var trogen sin kristna tradition och gick i kyrkan även om det inte är skolavslutning. Så skulle han kanske veta att Jesus flydde med sina föräldrar till Egypten bara några veckor gammal och levde som flykting sina första fyra år. Där var julen i fara Åkesson tur att det fanns ett land som gav Jesusbarnet en fristad.
Inte långt från Betlehem så pågår ett krig. Många barn måste precis som Jesus fly för sina liv en del till Sverige . Det vill inte Åkesson och hans parti. Kanske är det solidaritet med flyktingar som faktiskt är julens kärna i allafall om man ska tro julevangeliet som själva bakgrunden till varför vi firar jul.

Jag vet inte vad Åkesson menar med ideologiska grupperingar troligen invandrarna i allmänhet och muslimerna i synnerhet. Och vilken gemenskap åsyftas? Kyrkogemenskapen som de flesta endast besöker vid bröllop och kanske då vid jul en gång per år?
Hade vi inte haft kloka invandrare genom sekler så hade julfesten varit just en vinter fest med mest fylla lite människooffer och djur offer. Midvinterblot var den ursprungliga julen långt ifrån det vi kallar jul idag. Inga pepparkakor inga lussebullar inga adventsstjärnor , inget Jesusbarn ingen julkrubba inget lussetåg och ingen Staffan. Kanske är vissa traditioner faktiskt värda att förkasta till förmån för nya

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar