onsdag 19 december 2012

Upplopp och tio semlor

"På ett bord finns tio semlor. Runt bordet står en direktör, en svensk arbetare och en invandrare. Direktören rafsar åt sig nio semlor, och säger till arbetaren: "Passa dig för invandraren, han vill sno din semla". "
Hela hösten så har det varit varsel på varsel , nya besparingar i skolan . Generationen sena 80-talister tidiga 90-talister kan man kalla dem en generation som växer upp i en ganska hopplös tid med egentligen bara arbetslöshet i sikte?. Tyvärr röstar den generationen också mer ofta på SD än andra och ovanstående citat förklarartill stor del också varför.  varför.
Så som från en blixt från en gråmulen december himmel så blir det upplopp i Göteborg. Unga flickor har lagts ut på nätet men jag tror egentligen inte förklaringen räcker. Många har egentligen inget att förlora de har inget och ser ingen egentlig framtid .Helt plötsligt en dag så räcker det och egentligen kanske det inte spelar någon roll vad den utlösande faktorn egentligen var.
Fast analysen som då från skolans sida handlar om etik på internet blir lam alldeles förlamande från fönstret där jag ibland tittar ut . Den skolan som är en friskola och egentligen vill göra vinster och inte utbilda. pengarna vill de absolut inte lägga på förortskidsen.
GP säger att det handlar om stenkastare och huliganer som ska behandlas som sådana . Jo tack jag vet vad ni menar att pressas ner i asfalten mot en regnvåt gata. Eller glåporden som haglade från poliser klädda i hjälmar bakom armerade sköldar.

Nu vaknar man inte en dag och börjar kasta lite sten.
Det handlar om betydligt mer om en generation som faktiskt inte ens har en gnutta hopp. Barn till arbetslösa och fattiga som vet att det är precis det här som väntar dem . Skolor med lärare som för länge sedan på riktigt orkat engagera sig. De är för få de har jobbat för mycket och för länge . Så händer det här sista som som påminner om den totala hopplösheten en gråmulen dag . Flera unga flickor hängs ut på nätet och ingen absolut ingen tar det på allvar. Polisen tycker inte ens att det är något att anmäla .


Familj och Individ omsorgen låser sitt kontor när det är upplopp på andra lång . Kan bilden egentligen bli tydligare? Det är väl den instansen som ska öppna upp kalla in extra personal gå ut till ungarna på gatan?
Göteborg stänger dörren mot generationen av hopplöshet. Istället för att prata med dem pratar vi om dem som huliganer fastän  några  av dem bara är 13 år. 
Det handlar om klass och om klassklyftor där några får väldigt mycket och där andra inte får någonting inte ens sina egna liv . Där skatteåterbäringen hamnar hos folk som har råd med RUT och ofullständiga betyg hos de som saknar. De som har får arbete och de som inte har får ingenting och de 6 senaste åren har trenden varit att de ska arbeta för att få ingenting.
 Det blir just så tydligt att det är barn till rika som kan anmäla till polisen och för Kidsen i Frölunda så är det ingen idé inte ens att anmäla.Det är tydligt att barn till välbärgade och akademiker oftare läser på universitetet och oftare faktiskt får jobb. I Bergsjön är arbetslösheten över 30% bland ungdomar. Ofta samma 30 % som också går ut grundskolan utan fullständiga betyg.Trots att barn inte skulle vräkas så vräks ett antal tusen barn per år och de allra flesta barn till utförsäkrade barn till arbetslösa barn till missbrukande föräldrar. Barn till föräldrar med låga inkomster. Vart tredje barn i Bergsjön lever i fattigdom. Liknande scenario finns i Angered Hjällbo Lövgärdet.
Så varför stänger familj och individomsorg dörren?
De är inte huliganer det är individer människor av kött och blod. Det handlar om att inte ha samma rättigheter om en direktör som roffar åt sig och sedan pekar på segregation och invandringspolitik för att flytta fokus från sin egen girighet. Kvar är generationen med hopplöshetens smak i munnen som vet hur fattigdomsmakar och som tvingas slåss med varandra.
Joe Hill sade en gång "sörj inte organisera er" och som  tilläggs råd och tips kan jag säga att också:
 Rikta slaget mot den  som roffar åt sig semlorna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar