måndag 31 december 2012

Året som gick

Dags för en sammanfattning!
  Årets journalister måste vara  Johan Persson och Martin Schibbye som i september släpptes ur etiopiskt fängelse. Inte brutna bara helt ärliga höll de en inspirerande presskonferens om essensen . Rätten till det fria ordet. De satte Ogaden på världskartan och Lundinoil på skamlistan. Liksom Etiopiens tradition att sätta samhällskritiker i fängelse och benåda några av dem den 11 september på det etiopiska nyåret.

 En del engagerar sig för principen: man ska inte fängsla journalister. Andra för medmänniskan: Johan och Martin ska hem. En tredje förklaring tror jag är att vi utmanade starka krafter för att söka utsatta människornas berättelser. Det känns tryggt att veta att försvaret av det fria ordet sitter i ryggmärgen hos de allra flesta.
Martin Schibbye
Dawit Isaac sitter fortfarande kvar i Eritreanskt fängelse som samvetsfånge

Årets avhopp Juholt partiledaren som utmanade högersossarna det gör man inte ostraffat. Den som pratar om villkor och barnfattigdom göre sig icke besvär inom socialdemokratin.  Håkans analys är ändå skarp och aktuell och viktigare än mediadrevet. Läs boken !

Årets töntigaste revolution  en delad första plats mellan antroposoferna i Järna och Tintin riot på twitter. Gemensamt båda vägrar gå i takt med tiden. Järna föräldrarna som hellre utsätter sina barn för allvarlig sjukdom som stelkramp difteri och mässling än att vaccinera på rent idiotiskt trots. Det är för modernt. Gissa var vi hade senaste polioepedemin? Järna . Kalla det vad som helst jag kallar det vansinne!

När Tintin böckerna skulle flyttas tiometer så löpte borgarklassen amok på twitter. De hade ta mig fan inte skadats av att läsa om negerhövdingar i Tintin och såg detta som brott mot tryckfriheten, censur och ett hot mot det fria ordet . Det var värre än diktatur.....Det här med perspektiv är inte Tintingenerationens starka sida om man säger så.

Årets skattesänkningar gick som vanligt till den procent miljardärer som redan äger 70% av den samlade förmögenheten.Vilket ökat klyftorna ännu mer. Det märkliga är att man sätter fokus på att funktionshindrade ska få mindre assistans eftersom att de tydligen tär på ekonomin när påklädningen tar mer än tio minuter.  Istället ges bidrag till överklassen så att de kan anställa groggblandare och läxhjälp  med skattesubventioner.

Årets björnliga måste vara järnrörsgänget i SD och svaret på frågan varför de säger rasistsiska och kvinnoförnedrande saker i filmen. De är rasister och  ett kvinnofientligt parti! Att vara så dum att man dessutom  filmar händelsen och sparar den   måste också ge titeln årets pucko.
Årets Kalle Anka tilldelas den folkstorm som motsatte sig att Disney plockade bort några sekvenser med grovt rasistisk propaganda 2012. Den svenska traditionen förkroppsligad i en amerikansk tecknad film från trettiotalet. Den bilden är skrämmande.

En direktör en svensk arbetare och en invandrare  som står vid ett bord med tio semlor. Direktören tar nio semlor och säger åt den svenska arbetaren:akta dig för invandraren så att han inte tar din semla.
Jag hoppas att 2013 blir starten på en antifacsistisk rörelse där vi tillsammans ser sammanhang mellan fördelning och syndabockar. Under 2012 har ett nätverk inom vänsterpartiet som heter vi tar kampen och vi har inte låtit rasisterna dominera kommentatorsfält och debatten vi har svarat med mot argument och fakta. I bland så att vi provocerat. Vi syntes på twitter i  #häng ut mig med.När rasister hängt ut tre 17-åriga tjejer som ville göra en antirasistisk manifestation varav en av dessa blev uthängd på grund av att hon  var judinna. Trettiotalet ringde och ville ha tillbaks sin antisemitism ! Det är riktiga rasister som vi bekämpar varje dag året runt. Någon annan rasism finns egentligen inte
 SD är riktiga rasister med en rasistisk agenda. Vad de än säger! Rasister hotar journalister som granskat dem och det är allvarligt. Hot och våld får inte tysta demokratin och de som står upp för demokratiska rättigheter!
Nu ställer vi oss på barrikaderna alla arbetare tillsammans och riktar vår ilska mot den som snor alla semlor!

Gott nytt år!


torsdag 27 december 2012

Året runt hörnet

Alldeles om hörnet väntar ett nytt år. Att summera det gamla och vänta in ett nytt . Min L diagnostiserades med autism i november. För oss var diagnosen ord, lite trycksvärta på ett papper, inte mer. Vi visste redan
så här skrev Ls psykolog
"Jag har förstått att du har svårt att förstå hur andra människor tänker och varför de gör som de gör. Svårigheten att förstå andra har ett namn Det kallas autistiskt syndrom" .
Fint skrivet tycker jag. 

Det här med tillgänglighets principen är för mig ett ganska nytt begrepp. Jag har inte tänkt på hur många hinder det finns när det gäller tillgänglighet . Barn med autism omfattas av LSS vilket är en rättighetslag.  Att inte kunna läsa av att inte heller helt förstå vad andra säger är ett funktionshinder.. Vi säger så mycket mellan raderna med gester ansiktsuttryck och tonfall som ett barn med autism helt går miste om och därmed blir lite utanför . Att få hjälp med att förstå och att vara med är en del av tillgänglighet. Man anpassar barnet till den här rationella världen. Vårt samhälle anpassar sig inte, försöker inte, trots att vi utan handikapp lättare kan anpassa oss.

En del gamla föreställningar finns kvar. Tidigare hade vi L på en waldorfförskola men vi blev snabbt varse att det handlade om vanvård. Antroposoferna tror att det handlar om tidigare misstag i ett annat liv. De tror att autism beror på vaccin och att man kan behandla med eurytmi . Barn med autism behöver struktur vägledning om vad som ska hända, hur det ska göras början och avslut. Waldorfskolan har en total avsaknad av planering och struktur vilket gör vistelsen där som ett fullständigt kaos för barn med neuropsykiatriska problem som autism.
L låstes ofta in i ett rum på waldorf förskolan. Han sattes tillsammans med en person som saknade utbildning utan hade lönebidrag och var praktikant. L fick lyssna på sedelärande sagor utan något egentligt sammanhang som Hans och Greta samt höra på denne praktikants privata problem  saker som är skrämmande för ett barn i allmänhet och för ett autistiskt i synnerhet. Allt detta skedde utan vår vetskap. Han lämnades ensam på gården och slogs blodig av andra barn eftersom att han inte kunde läsa av dem när de blev arga eller förstå turtagning i lekar. I Waldorf ingår även att inte störa barnens lekar. Inlåsningar för att smälta maten används ofta inom antropsofiska verksamheter.
Vi tog vårt barn därifrån samma dag som missförhållandena uppdagades. Barnen på förskolan  fick inte hjälp på toaletten inte att tvätta sig och inte med påklädning. Samtliga barn hade matrester runt munnen vid hämtning. Barnens kläder låg i en enda stor blöt  hög på golvet . Dagen präglades av fullständig avsaknad av struktur. Fullständig iskyla i mötet med barnet med särskilda behov. Trodde de verkligen att L hade varit ond och dålig människa i ett tidigare liv? Trodde de hans problem blev bättre av dagliga inlåsningar? Knappast, han förstod ju inte vad de menade .  Allt detta samtidigt som de förnekade problemen när vi avsåg att ta kontakt för en utredning på BUP. När vi frågade hur det gick var det fullständigt normalt.
Waldorf skolan sökte pengar för en kurs i reflexpedagogik och fick stålarna av kommunen likaså av skolverket . Reflexpedagogik bygger inte på vetenskap och beprövade metoder. Det bygger på att man trycker på vissa punkter och att en medfödda reflexer påverkar inlärning såsom sugreflex, mororeflex och andra reflexer som försvinner under det första levnadsåret och inte har något med ADHD inlärning eller autism att göra.   De vill bota en rad neuropsykiatriska åkommor med denna metod  Som mamma till ett barn med autism ryser jag bara inför tanken . Jag blir arg också varför är våra barn inte värda metoder som bygger på vetenskap? Varför sanktioneras detta med våra skattepengar?
Nu hade inte L orden autistisktsyndrom på ett papper men hans handikapp är han född med .Waldorfförskolan motarbetade våra planer på att kontakta barnpsykolog De blev djupt upprörda när vi hade planer på att ta in den typen av kompetens i förskolan. . Människor som saknar utbildning kan  i sin dumhet och enfald förstöra för ett barn till och med skada det. 

Vi har vårt barn i vanlig kommunal skola numera,  Han kommer behöva stöd av olika slag under hela sin skoltid och resten av livet. Även om det  att fungera med scheman, bilder och annat stöd. Om nu en waldorfskola kan få pengar till en New-agekurs som reflexpedagogik skulle man då inte kunna bekosta specialpedagogik och extra resurs på en kommunal skola?
Nix , det kan man inte. Personalen i den kommunala skolan har dock en bättre förståelse för autism än outbildade antroposofer. Nå ja, vi kan beviljas assistans via LSS som kan hjälpa L tillrätta i vardagen. Så att han inte förfryser sig på rasten skadar sig springer bort.
 I Östra Göteborg försvinner ett antal 10 miljoner till friskolor dessa skulle kunna användas bättre än till andligt sökande för personal på waldorfskolor. Eller på bankkoton på Caymanöarna. Över 6 miljarder kronor hamnar någon annanstans än i skolan i nuvarande friskolereform. Vad många assistenter, vad många specialpedagoger och vad mycket hjälpmedel som skulle kunna köpas in för barn med funktionshinder för 6 miljarder kronor.
 Göteborgsstad går med ett överskott på nästan en miljard kronor samtidigt som stadsdelarna går på minus. Och som en självklarhet ska de då sparas på skolan . Trots den där miljarden så sparar man på elever och på det som kostar. Det som kostar är naturligtvis barn med funktionshinder som behöver det här lilla extra för att kunna tillgodogöra sig sin skolgång. 
En annan sak som gäller vuxna med NPF ( neuropsykiatriska funktionshinder) problematik och alla dessa psykiatriska komplikationer som dessa diagnoser  ger så har man beslutat att lägga ner två allmänpsykiatriska mottagningar. Tillgängligheten till specialistkompetens gäller tydligen inte alla. Man kan inte bli frisk från sitt funktionshinder men med rätt stöd och tillgång till kompetens och behandling kan man fungera i samhället med arbete, viss skolgång och bo i eget boende.
Runt hörnet väntar ett år det vet inte L han har inte tidsuppfattning som andra barn trots att han kan förklara vad svarta hål i rymden är. Han kan alla bokstäverna och engelska ord men inte klä på sig. Ls värld är en värld av drakar trollkarlar och Star Wars. Jag strukturerar upp trollkarlar, Star wars figurer och gör världen mer begriplig för omvärlden och för L.
Gräsligt är att det finns gamla fördomar kring autism. Tyvärr så får friskolor med tveksamma pedagogiska och religiösa inriktningar kommunbidrag utan problem och kan söka pengar från skolverket för att gå kurser i terapier och behandlingar som inte har något vetenskapligt stöd och snarast är att betrakta som kvacksalveri.. Det stöd som man faktiskt vet hjälper i den kommunala skolan nekas ökade resurser. Upp och nervända världen.
 L vet att han inte riktigt är kompis med hjärna . Att det finns ett namn på det -Autism.

måndag 24 december 2012

God Jul!

Nu så har julefriden lagt sig och jag ser julhälsningar högt och lågt om frid på jorden, tänk på de hemlösa. Jag vidare befordra hälsningen om hemlösa särskilt till vår statsminister. Fler har blivit hemlösa och fler har blivit fattiga och utslagna. http://www.youtube.com/watch?v=xAsqO_g7pCM
Blondin Bella som inte riktigt tillhör den analytiska skaran anser att Karl-Bertil Jonsson och AFA alltså antifascistisk aktion har något gemensamt. De tar lagen i egna händer och det är fult att stjäla.http://www.expressen.se/.Då blir andra barn utan jul klappar menar hon. Nej, Blondinbella har inte sett Karl- Bertil Jonsson för då hade hon vetat att det handlade om julklappar till vuxna som ägde ett varuhus och redan hade säcken full av julklappar som de faktiskt inte behövde.
Jag gillar Karl- Bertil och hoppas kanske att både Blondinbella och Reinfeldt tittar i kväll.
Det har varit ett historiskt program om socialaskillnader och klassklyftor när jag var barn så var inte skillnaderna mellan fattiga och rika så stora. Tyvärr, så är det numera en verklighet med soppkök, hemlösa utslagna som inte har råd att köpa julklappar till sina barn.
Blondinbella; om folk delar med sig av sitt överflöd så får alla julklappar! De rika barnen blir inte utan utan får några färre. Det kallas nödvändigtvis inte stöld  utan fördelning och socialrättvisa . Blondinbella, lever hela sitt liv kring sin blogg och runt Sture Plan och umgås endast med likasinnade så hon vet naturligtvis inte om att det finns hemlösa, utförsäkrade och heller inte medveten om begreppet barnfattigdom.
Kall Lyser julensstjärna över den som inte hava något hem!
Reinfeldt har givit de kommuner som har högst medel inkomster 40 miljarder hm behövde de detta lilla bidrag? Samtliga kommuner är moderatstyrda och nej det fanns inget behov . De hemlösa fick inte så mycket inte heller de fattiga barnen. Reinfeldt anser att vi måste definiera det här med fattigdom och han anser att fattigdom är lika med afrika...alltså barn som dör svältdöden.

Fler som Karl -Bertil och mindre pengar till snorungarna på Stureplan!
God Jul i alla fall och för er som vill förändra och göra världen mer rättvis. Gör det! Det räcker inte bara att tänka på samhälletsolycksbarn även om det är en bra början!

torsdag 20 december 2012

Lite meditation vid undergången?

Idag, tar den berömda Maya-kalendern slut.Fast ett löjes skimmer över så kallade esoteriker och New-agefantastersom hellre hänger sig åt myter än att se sanningen i vitögat. Kanske enklare så
En sanning är dock fakta som presenterades på DOHA- konferensen att; medeltemperaturen kommer höjas med fyra grader alltså betydligt värre än de befarade två grader.

Det samma gäller fattigdomen i en värld där fattiga blir allt fattigare och redan rika än rikare. Där fattiga länder drabbas hårdare av klimatförändringar. Klimatförändringar som kan förklaras med de rikas exploatering och jakt på mer pengar att tjäna.
På något sätt vill folk förändring men oftare handlar de om religiösa tramsiga föreställningar om frid i själen. Bli en hel människa , ett helt och lyckligt liv. Istället för att förändra så sätter man sig ner och mediterar... lite yoga vid världens undergång.

Även om jorden inte går under idag klockan 13;00 så har den goda chanser att gå under ändå på grund av miljöförstöring eller på den arsenal kärnvapen som kan förstöra jordklotet totalt 15 gånger. Räcker det inte med en gång?
 Det dör flera miljoner barn varje år av helt vanliga barnsjukdomar som egentligen inte ens är särskilt farliga om man inte samtidigt är undernärd och fattig. Är det dags för förändring eller rosen meditation?


Förändra världen den behöver det sade Bertholt Brecht Ändra fördelningen för en rättvisare och mer hållbar utveckling det är vår enda möjlighet.



Att hota demokrati

Åsa Linderborg, var en av dem som avpixlat ville störa genom att uppträda så enerverande som möjligt  . De lade till och med ut hennes adress . Ständiga hot, sexistiska sms av dem som gick omkring med hängsnaror i Bollnäs och ville stå upp för kvinnofriden i somras. Läs Åsas egna ord här. De som säger att svenska kvinnor våldtas av män från muslimska länder. De personerna sitter och smsar anonymt och hotar om bestialiska våldtäkts försök.
Journalister som vill granska och inte bara beskriva partier och organisationer med en rasistisk agenda får ofta hot eller alltid hot mer eller mindre . Nu granskar vi skiten är en kampanj som aftonbladet drog igång man kan läsa en artikel här
Åsa Linderborg skriver om tryckfrihet i samband med att hon granskar Realisten, Avpixlat Fria tider och andra nättidningar med en utalad rasistisk agenda. Hon skriver så här

Hotar vi den svenska yttrandefriheten när vi granskar det här? Nej. Den svenska yttrandefrihetslagstiftningen är friast – och finast – i världen. Den tillåter det mesta, men inte allt. I ett civiliserat samhälle kan man tänka allt och säga allt mellan skål och vägg, men allt får inte sägas offentligt. Försvarar vi inte den anständigheten, diskvalificerar vi erfarenheterna från 1900-talets första decennier, historiskt dyrköpta år som ligger till grund för den lagstiftning om hets mot folkgrupp vi har i dag.

Många rasister  och med dem inräknat Sverige Demokrater hävdar att media censurerar. De menar att media inte publicerar deras inlägg om muslimer som våldsverkare eller att vi inte får debattera invandringen. Just muslimer och invandring har stor plats i den offentliga debatten.  Media publicerar naturligtvis inte förtal, rasism och hets mot folkgrupp. Det gör avpixlat och an dra högerextrema nättidningar. De publicerar rasistiska inlägg rakt av. Jimmie Åkesson har i en intervju också sagt att avpixlat är ett bra komplement för Sverige Demokrater av just den anledningen.
Fast vad är uppsåtet med att lägga ut journalisters adresser , att bete sig störande utanför deras dörr?
 Vad är syftet med alla dessa sms, om inte för att tysta ? Det är ett hot mot tryckfriheten, ett hot mot åsiktsfrihet och yttrande friheten att  försöka tysta skribenter med hot om våld. Vi har en öppen debatt och använder 50% av den till att diskutera utlandsfödda. Vi diskutera arbetslöshet mindre än 10 % och även skatter mindre än 10% liksom skola och sjukvård.
Att tycka annorlunda är inte att censurera inte heller  att inte våga ta debatten. Varken SD eller deras mer extrema kusiner verkar förstå det. Så när deras politik granskas då så visar man sina gamla takter med hot, våld sexism och förnedring.

Nej, fascismen vill inte yttrandefrihet den vill tysta !Inget kan bli tydligare när Åsa beskriver om hur hoten blir vardag. Det är samma gamla stövlar som marscherar



onsdag 19 december 2012

Upplopp och tio semlor

"På ett bord finns tio semlor. Runt bordet står en direktör, en svensk arbetare och en invandrare. Direktören rafsar åt sig nio semlor, och säger till arbetaren: "Passa dig för invandraren, han vill sno din semla". "
Hela hösten så har det varit varsel på varsel , nya besparingar i skolan . Generationen sena 80-talister tidiga 90-talister kan man kalla dem en generation som växer upp i en ganska hopplös tid med egentligen bara arbetslöshet i sikte?. Tyvärr röstar den generationen också mer ofta på SD än andra och ovanstående citat förklarartill stor del också varför.  varför.
Så som från en blixt från en gråmulen december himmel så blir det upplopp i Göteborg. Unga flickor har lagts ut på nätet men jag tror egentligen inte förklaringen räcker. Många har egentligen inget att förlora de har inget och ser ingen egentlig framtid .Helt plötsligt en dag så räcker det och egentligen kanske det inte spelar någon roll vad den utlösande faktorn egentligen var.
Fast analysen som då från skolans sida handlar om etik på internet blir lam alldeles förlamande från fönstret där jag ibland tittar ut . Den skolan som är en friskola och egentligen vill göra vinster och inte utbilda. pengarna vill de absolut inte lägga på förortskidsen.
GP säger att det handlar om stenkastare och huliganer som ska behandlas som sådana . Jo tack jag vet vad ni menar att pressas ner i asfalten mot en regnvåt gata. Eller glåporden som haglade från poliser klädda i hjälmar bakom armerade sköldar.

Nu vaknar man inte en dag och börjar kasta lite sten.
Det handlar om betydligt mer om en generation som faktiskt inte ens har en gnutta hopp. Barn till arbetslösa och fattiga som vet att det är precis det här som väntar dem . Skolor med lärare som för länge sedan på riktigt orkat engagera sig. De är för få de har jobbat för mycket och för länge . Så händer det här sista som som påminner om den totala hopplösheten en gråmulen dag . Flera unga flickor hängs ut på nätet och ingen absolut ingen tar det på allvar. Polisen tycker inte ens att det är något att anmäla .


Familj och Individ omsorgen låser sitt kontor när det är upplopp på andra lång . Kan bilden egentligen bli tydligare? Det är väl den instansen som ska öppna upp kalla in extra personal gå ut till ungarna på gatan?
Göteborg stänger dörren mot generationen av hopplöshet. Istället för att prata med dem pratar vi om dem som huliganer fastän  några  av dem bara är 13 år. 
Det handlar om klass och om klassklyftor där några får väldigt mycket och där andra inte får någonting inte ens sina egna liv . Där skatteåterbäringen hamnar hos folk som har råd med RUT och ofullständiga betyg hos de som saknar. De som har får arbete och de som inte har får ingenting och de 6 senaste åren har trenden varit att de ska arbeta för att få ingenting.
 Det blir just så tydligt att det är barn till rika som kan anmäla till polisen och för Kidsen i Frölunda så är det ingen idé inte ens att anmäla.Det är tydligt att barn till välbärgade och akademiker oftare läser på universitetet och oftare faktiskt får jobb. I Bergsjön är arbetslösheten över 30% bland ungdomar. Ofta samma 30 % som också går ut grundskolan utan fullständiga betyg.Trots att barn inte skulle vräkas så vräks ett antal tusen barn per år och de allra flesta barn till utförsäkrade barn till arbetslösa barn till missbrukande föräldrar. Barn till föräldrar med låga inkomster. Vart tredje barn i Bergsjön lever i fattigdom. Liknande scenario finns i Angered Hjällbo Lövgärdet.
Så varför stänger familj och individomsorg dörren?
De är inte huliganer det är individer människor av kött och blod. Det handlar om att inte ha samma rättigheter om en direktör som roffar åt sig och sedan pekar på segregation och invandringspolitik för att flytta fokus från sin egen girighet. Kvar är generationen med hopplöshetens smak i munnen som vet hur fattigdomsmakar och som tvingas slåss med varandra.
Joe Hill sade en gång "sörj inte organisera er" och som  tilläggs råd och tips kan jag säga att också:
 Rikta slaget mot den  som roffar åt sig semlorna. 

fredag 14 december 2012

I takt med tiden

 Disney alltså de som äger rättigheterna till Kalle Anka på julafton har klippt bort en scen i Kalle ankas jul då den inte bara kunde anses som rasistisk utan  var rasistisk. Lite fascinerande att 50 år efter Martin Luther king s tal vid Lincoln monumentet och Rosa Parks vägran att resa sig på bussen så reagerar Disney med att faktiskt klippa bort en grovt rasistiskt stereotyp.. Det är ett halvsekel sedan svarta i USA krävde sina rättigheter och nu var Disney alltså i fas med tiden .

Tyvärr blir folk som galna och tror nu återigen att en grinch ska stjäla julen.
Tydligen har vi då jag inräknad drivit saker till sin spets nästan så att det är omvänd rasism och typ ingen får prata om det. Det är inte sant ungefär 50%av all plats i media ägnas åt att diskutera utlandsfödda . Då inte med utlandsfödda utan om. Trots att det inte ens fanns särskilt mycket substans bakom pepparkaksgubben från Laxå så blev det en folkstorm. Det finns inget som diskuteras så mycket som invandringens konsekvenser om och om igen. Dags att nyansera debatten ta ansvar och prata om fördelning arbete och skattepolitik istället?


Det måste vara hemskt att vara så fruktansvärt rädd för att traditioner skall tas ifrån en särskilt som att ett sådant hot inte ens finns.Nåja renarna som borstar tänderna är kvar tomten som målar schackbrädet är också kvar.. Vem tänkte att det var rasism mer än filmbolaget skriver någon upprört på twitter. Kanske de som avbildas som nidbilder svarta och judar? De som fått stå på bussen bara för att de var svarta? De som inte fick gå på universitet av samma anledning. De judar som fått sina liv förstörda sin egendom beslagtagen i Europa sina familjer utplånade i förintelsen kanske har en annan syn på saken än vita män i medelklassen?
 Varför ska 80årgammal rasism behandlas som ett årgångsvin kan man fråga sig? Ett halvt sekel efter att Rosa Parks vägrade att resa sig för vita män på bussen. Ett halvt sekel efter medborgarmarschen till Washington DC så går Disney i takt med tiden och tar bort nidbilderna..

torsdag 13 december 2012

Lucia

Tiderna förändras jag skrev om Lucia förra året om legenden om Salemmarchen som flyttat in i gamlastan . Extremhögerns egna tåg Salemmarchen har faktiskt helt upphört och har inte lockat vitklädda med strut i den omfattning som man önskat.
Nätet har varit starkaste fästet för i stort sätt alla främlingsfientliga grupperingar men nu så var var det också slut. Allt fler besvarar och anmäler rasistiska inlägg i kommentatorsfälten.
Lucia är ändå Lucia och vi vill vara så traditionella och 2004 tog SVT fasta på det och hade ett gammalt traditionellt  Luciatåg från Dalarna. Melodierna var traditionella och bortglömda så SVT fullständigt dränktes i mejl och telefonsamtal. Var är de vita linnena? Var är Luciasången. För det var inte så att man sjöng en fiskarsång från Syrakusa även om vi sjunger den melodin.
I morse var Astrid Lucia i Uppsala domkyrka Botkyrkas flickkör sjöng Benny Andersson och Helen Sjöholm och en rap till Bereden väg för herran. Och antalet kommentarer om detta lät inte vänta på sig vid lunchtid fanns det 26 sidor om Luciarapparen... Måste vara samma mekanism svenska folket blir konfysa när den vanliga melodin försvinner för när Luciatåget var häst och vagn och folkdräkter i Malung så var ju de också fel och alldeles otraditionellt. Det hänger på melodin...Se programmet här!
Jag skrev förra året om hur SD såg på kvinnors rättigheter  då de slog ett slag för Lucia. Tyvärr har inget ändrat sig under året. Kvinnor dör i graviditetsrelaterade  precis på samma sätt som tidigare.
  Inte heller SDs politik har förändrats när det gäller kvinnosyn. Trots att kvinnor endast äger 1% av de samlade tillgångarna i världen så är deras största skräck att feminismen går för långt alltså att vi delar på makten .
De vill också lyfta hedersvåldet som något som de hemska muslimerna står för fast de mer än en gång fått svar på tal att så inte är fallet. Deras lösning på problemet är som alla andra gånger att slänga ut alla invandrare. Hur hjälper man då kvinnor som utsätts för våld i nära relationer? Alldeles säkert inte alls! Flertalet män som slår kvinnor och begår våldtäkter är helt svenska som sk  haga-mannen. Några utländska män som sticker ut i brottstatistiken är män från Norge Danmark Finland och Island.

Lucia mördades för att hon inte ville gifta sig med en prins precis som många andra kvinnor som bryter upp från destruktiva förhållanden så misshandlades hon först sedan blev hon dödad av den man som sade att han älskade henne. Det händer i dag också kanske alldeles nära dig.

Egentligen har inget förändrats från förra årets inlägg men något som förändrar allt är. Människor som svarar emot rasisternas kommentarer  tar fram fakta istället för fördomar och gör avtryck i debatten. Jag önskar därför alla fina kamrater i" Vi tar kampen ". En synnerligt god Lucia!

onsdag 12 december 2012

Kall lyser julens stjärna

Det finns krafter, intressen, i samhället. Politiska, religiösa, kommersiella och så vidare som mer än gärna ser att själva kärnan i våra traditioner urholkas. Som tycker att det traditionella julfirandet lika gärna kan omvandlas till ett slags allmän vinterfest. Som tycker att sånt som adventsljusstakar och julstjärnor, ja överhuvudtaget julpynt i det offentliga rummet är nånting stötande. Som tycker att skolbarn ska förvägras att fira skolavslutning i kyrkan med traditionella inslag.
Så här säger SDs Jimmie Åkesson i sitt jultal. Ja, det är sant alla partiledarna sitter i en julstudio full med glittrande stjärnor,julgranskulor och stearinljus . Ett litet event som Arne Weise look alike?
 Kanske ser Åkesson utlansfödda som Grinchen vars ända syfte med att komma hit är att stjäla julen? Han fortsätter smått patetiskt håll i hatten det är nästan lite roligt. 
Men det är iallafall min bestämda uppfattning att vår kultur, och egentligen hela vår existens som nation, är utsatt för ett hårt tryck från diverse ideologiska grupperingar som av olika skäl ser vår svenska gemenskap som ett hot. Och som vill att vi ska förkasta våra gemensamma traditioner.
Allvarligt talat vem i detta land undgår att det är jul? Vem tror på allvar att man skulle kunna få denna armada av tomtar juleljus att försvinna. Om Åkesson var trogen sin kristna tradition och gick i kyrkan även om det inte är skolavslutning. Så skulle han kanske veta att Jesus flydde med sina föräldrar till Egypten bara några veckor gammal och levde som flykting sina första fyra år. Där var julen i fara Åkesson tur att det fanns ett land som gav Jesusbarnet en fristad.
Inte långt från Betlehem så pågår ett krig. Många barn måste precis som Jesus fly för sina liv en del till Sverige . Det vill inte Åkesson och hans parti. Kanske är det solidaritet med flyktingar som faktiskt är julens kärna i allafall om man ska tro julevangeliet som själva bakgrunden till varför vi firar jul.

Jag vet inte vad Åkesson menar med ideologiska grupperingar troligen invandrarna i allmänhet och muslimerna i synnerhet. Och vilken gemenskap åsyftas? Kyrkogemenskapen som de flesta endast besöker vid bröllop och kanske då vid jul en gång per år?
Hade vi inte haft kloka invandrare genom sekler så hade julfesten varit just en vinter fest med mest fylla lite människooffer och djur offer. Midvinterblot var den ursprungliga julen långt ifrån det vi kallar jul idag. Inga pepparkakor inga lussebullar inga adventsstjärnor , inget Jesusbarn ingen julkrubba inget lussetåg och ingen Staffan. Kanske är vissa traditioner faktiskt värda att förkasta till förmån för nya

tisdag 11 december 2012

Från mitt fönster

 När du läser att en skola har förbjudit pepparkaksgubbar och du omedelbart känner dig manad att skriva ett skämt om detta på Facebook eller Twitter, vad gör du då? Vem blir du? Vilken ordning är du lojal med?

 Julen, advent och Lucia som vi firar i vårt iskalla och snöhöljda land. Stjärnor i alla fönster tomtar i alla vrår.
Diskussionerna går höga om att man numera inte får fira advent i skolan inte lussa och inte heller fira jul. Ursäkta, mig men jag tvättar ett antal Lucia linnen ett antal tomteluvor peppakakedräkter som ska användas i skolan. Det blir en massa lussefika, julfika och julspel i barnens skolor och de besöker kyrkan första advent.
Visst får psalmer sjungas det står i LGR 11 och i målen att barn ska känna till de vanligaste psalmerna och sångerna liksom nationalsången . Det går alldeles utmärkt att vara i kyrkan som samlingslokal .
När jag gick i skolan så var vi inte i kyrkan på advent, vi hade istället choklad och lussebullar i klassrummet. Vi läste en lätt förståelig text om advent som en förklaring till tända ljus, ljusstakar och julen. Vi sjöng inte nationalsången , inte heller särskilt många psalmer eftersom att det inte riktigt ingick i den läroplanen. Idag ingår det.

Tydligen har inslaget av kyrka just i skolan blivit viktigt för många för någon tradition av att koppla kyrkan till skolavslutningen har faktiskt aldrig varit en stark svensk tradition. Kyrkobesöken är ständigt dalande med en nedåtgående trend
Skolans uppdrag är dock inte att göra barn till kristna eller till goda kyrkobesökare skolans uppdrag är att utbilda barn och informera om traditioner i olika kulturer och religioner. Skolans uppdrag är att vidga perspektivet från de förtyckande och till de förtrycktas vardag om allas lika och oantastliga värde.
 Främlingsfientliga grupperingar lagt beslag på svenska traditioner  i en diskussion # hjälp alla våra traditioner försvinner .Inte från mitt fönster där jag ser massa julstjärnor och inte från min sida stryktvätt där många linnen ska strykas och användas.Människor har alltid kommit med nya traditioner och just nu tror vi att vi alltid varit i kyrkan och sjungit traditionella psalmer. Vi tror kanske att andra ska ta våra psalmer och vår kyrka ifrån oss trots att vi så gott som aldrig helt självvalt inte besöker kyrkan. Vi tror att vi alltid haft pepparkasgubbar och gummor på Lucia morgonen

 Ert babbel (Babel), frammanar (producerar) bilden av Sverige som ett land som alltid redan är på gränsen till löjligt i sina överkänsliga försök att låta bli att såra svarta människor. Själva grundläget i denna nation – ett Sverige som i själva verket är djupt rasistiskt strukturerat – verkar vara ett tillstånd av hysterisk politisk korrekthet. Babblet ligger där som ett surr, som vitt brus, som dränker varje faktiskt försök att faktiskt tala om rasismen i Sverige. Alla öppningar mot nya horisonter sluts med ett sedan länge förberett avfärdande: ”Nu får det faktiskt räcka”,
Det har vi inte och våra traditioner är i högsta grad levande Jag är ledsen att säga det men vi har egentligen bara en tradition som vi slaviskt följer rädslan för det främmande och vår utbredda vardagsrasism. Vi som inte är de förtryckta utan är de förtryckande sätter gränsen när det är nog när det räcker. Inte från mitt fönster men från någon annans så är inte pepparkakeskämtet roligt. Alldeles sant är historien om Yasr (namnet är ändrat) som fick hör att han kunde vara pepparkaka i Luciatåget han var ju brun( underförstått) på en helt vanlig svensk förskola. Nu var han inte det utan tomte och Jakob var Lucia .
Ni säger: ”Barn svälter liksom ihjäl i världen, men i Sverige oroar vi oss för om pepparkakor är rasistiska”.
Ingen av er som idag har talat om detta har betalat för orden med er egen hud, era egna ansikten, era egna liv, er egen historia, er egen framtid.
(Johannes Anyuru)


Det ska alltid bortförklaras med hon menade nog inte så illa. Nej, för henne betydde det inget hon hade inte brunt skinn. Samtidigt som vi vill att det ska handla om våra typiska svenska traditioner men det gör det inte det handlar om just det som Johannes beskriver.
Vi hindras sannerligen inte i våra traditioner men förhindrar andra genom att skrika ;"vart är Sverige påväg? Om vi inte har pepparkakor i tåget på Lucia ,om inte Tintin får samma plats som vanligt  utan flyttas tio meter bort. Om inte lilla hjärtat får vara stereotypen av det svarta barnet, så har det gått för långt.
Och så går natten tunga fjät som om inget hade hänt vi har våra traditioner Läs debatt artikeln i sin helhet

måndag 10 december 2012

När är botten nådd?

Även om man faktiskt kan tro att den rasistiska  sajten Avpixlat.se redan nått den absoluta botten så finns det uppenbarligen alltid nya bottnar att slå hål på. Avpixlat har mycket gemensamt med Sverige Demokraterna, Kent Eketoth och hans pengar som ett exempel. Ett och annat järnrör också.
Det är just järnrörsfilmen som retat upp Avpixlats anonyma skribenter. De har lite tips på hur man kan söka upp politiska motståndare, antingen i själva hemmet eller på något hak. Inspelningar av vänstern glad i hatten? Tyvärr blir det kanske mest kareoke av Danne Berglund, sentimentala allsångsförsök med National teatern och ganska lite järnrör om de vill filma vänstern på lyset alltså.
De, avpixlat uppmanar alltså sina läsare att uppträda så enerverande som möjligt om de stöter på¨en politiker från 7 klövern eller så kallade  pk-journalister. De har lagt ut Åsa Linderborgs adress och även Jan Helin eftersom att de är extra heta motståndare. Aftonbladet har valt att ta ansvar för att berätta vilka värderingar SD faktiskt står för och förklarar för sina läsare varför man kan kalla Sverige Demokraterna för ett fascistiskt parti.De vill också hämnas för att järnrörsfilmen inte vann en Oscar eller för att den kom ut i media. Ytterst märkligt men  händelsen filmades av dem själva. Vem mer en andra Sverige Demokrater har tillgång till Kent Ekeroths filmer i hans privata mobil?
Idag var det även dags för Jimmie Åkessons jultal  och han talade om att nationen var hotad. Paranoia och en förvriden världsbild. Om Åkesson verkligen vill veta så är pepparkakor bakade på orientaliska kryddor kanel ingefära och nejlikor. Likaså lussekatter som innehåller saffran och det blev modernt med dessa kryddor för att dessa kom från ett exotiskt ställe långt här ifrån. Vi firar jul för att fira jesu födelse även denna händelse i ett landområde som Åkesson har lite problem med iallafall de som råkar bo där och de som också är muslimer. Ja de tre vise männen går nog också bort i Åkessons jultal. De hade alla förutsättningar att vara muslimer...Nåja tomten och bocken är väl ändå svenska. Ja faktiskt tomten har en roll som rätt elak och ogin som kan ställa till det på gården och Bocken en gammalfornnordisk tradition som vi nästan glömt av och kom med en klapp .
Nåja, vi har en jul som vi firat i generationer jag gör en fikon kaka och dekorerar med färska fikon. Min mamma köpte dadlar för det tyckte hon var ytterst exotiskt och min mormor såg bananer och ananas var något alldeles extra.Vi förändras våra traditioner har förändrats och julen är lyckligtvis inte det fylleslag som det var för vikingarna på vikinga tiden.
Jag föreslår att även Sverige demokraterna släpper traditionen med det svenska fylleslaget så hamnar inga filmer av misstag på expressens löp. Betydligt färre får höra rasistiska hot klockan fem  på morgonen och färre järnrör behöver användas. Före jul ska man försöka vara snäll och inte uppmana till hemfridsbrott och ofredande. Avpixlat hörsammade inte det utan slog hål på ytterligare en botten i sitt rasistiska träsk.
Nej det spelar ingen roll att Åkesson bär kostym och sitter i soffan med julenskulor och gran. Du, företräder ett i grunden fascistiskt parti som tydligen inte har några gränser över huvudtaget.  Åkesson har uttalat sig positivt om just sajten avpixlat existens och vilka funktioner den fyller för parti medlemmarna.....som att åka hem till journalister och menings motståndare och bete sig enerverande.

onsdag 5 december 2012

Observatörstatus

I slutet av förra veckan fick Palestina observatörsstatus i FN. Min blogg fick flera kommentarer om just Palestinafrågan från den kristna högern och även från diverse nationalister. De som kommenterar är besatta av gränser och gränsdragningar liksom religiös och etnisk tillhörighet  och tror på största allvar att de palestinska barn som bor i Gaza och på Västbanken kommer till väst och förintar våra kristna traditioner.

Gazas befolknings består till 55% av minderåriga, alltså barn så risken är stor att barn  skadas och dödas i regnet av missiler. Naturligtvis har även personer i israel dödats av missiler från Gaza 3 personer dödades i Israel vilket var tre för många och sorgen är lika stor för deras anhöriga som för de som dog i Gaza över 100 personer. Pratet om mänskliga sköldar får jag även som kommentarer på min blogg. Nej barnen är ute och leker, missilerna från Israel är deras vardag och även i krig fortsätter barn att leka gå till skolan umgås med andra släktingar och vänner.

Iallafall så blev jag beskylld för att bara läsa propaganda, det vill säga svensk press. Kommentarer duggade tätt och jag har låtit publicera dem.
Nåja Palestina fick efter 65 år i FN observatörstatus. De flesta gav detta beslut stående ovationer dock inte USA och naturligtvis inte Israel. Israel svarade med ytterligare 300 bosättningar och att dra tillbaka skattepengar. Det fick Storbritannien och Frankrike att omedelbart reagera med att kalla hem sina ambassadörer i Israel. Är de också hjärntvättade med svensk propaganda som Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter ?

Att erkänna Palestina i FN med observatörstatus är ändå ett framsteg för alla de barn som växer upp i området. Även för barnen i Israel så är det bra. Det betyder att de flesta länder inte helt givit upp hoppet om en tvåstatslösning och samexistens.
Nej, jag tror inte att ungarna som nu bor i Gaza och på Västbanken har för avsikt att komma efter oss kristna i väst. Ingen annan heller för den delen. Är alla i Sverige kristna? Kommer de förinta våra traditioner som julbocken i Gävle? Majbrasor och påskeldar och nubben på Midsommar afton? Vi är inte alla kristna , vi har olika livsåskådningar,vi blandar våra sedvänjor tar till oss nya och glömmer gamla Julbocken i Gävle kommer inte alltid stå där utan framtidens invånare kommer att småningom hitta på något annat..Det kallas utveckling. Att tro på invasioner av muslimer eller judiska nätverk som regerar världen kallar jag dumhet, rasism och paranoia. Jag väljer att tro på utveckling. Herrarna som kommenterar bloggen kallar jag paranoida , nationalister med rättshaveristiska drag.