fredag 4 januari 2013

Den svenska modellen



Arbetsgivaren vill försvaga den svenska modellen  Den svenska modellen menar debattören  som obegriplig dvs att fackförbund och arbetsgivare sluter avtal om lön, övertidsersättning semester pension och annat viktigt som påverkar dig och mig på jobbet. Klart att arbetsgivaren inte vill förhandla med fackliga förtroendevalda som har kunskap om hur arbetstid och lön skall regleras. Förhandla med någon som inte kan är ju faktiskt betydligt enklare.
Jag tror inte heller att alla hänger med på märket och att det är industrin som sätter detta märke som ett mål för lönerevisionen och just därför är det viktigt. Svensson struntar kanske i industrimärket och är inte så intresserad av avtalsrörelsen men är mycket intresserad av varför det är mindre pengar och mycket månad.  Facket är arbetarkollektivet där vi på golvet snackar i oss om vad vi vill driva . Jag tror att känslan av ett gäng ihopsnackade gör arbetsgivarsidan lite kallsvettig.Självklart ser de arbetsgivarna klara fördelar med att förhandla en och en .

Facklig organisering är viktig idag viktigare än någonsin . Under de senaste 6 åren har man satt arbetar kollektivet i sank och stärkt arbetsgivaren. Många arbetsgivare följer inte kollektivavtalen det blir resultatet av fackets svagare roll.
En tid då allmän visstid verkar vara norm liksom bemanningsföretag och påtryckningar om att lagen om anställningsskydd skall göras om så att man kan sparka sjuka läs jobbiga och ha kvar de som inte har barn inte vabar, har förslitningsskador eller på annat sätt kan ställa till med problem. Ungdomar ska ha ungdomslön alltså 25% lägre lön frågan är om inte 40-åringar snart kommer betraktas som ungdomar? Otrygga anställningsformer gagnar aldrig arbetstagaren och gagnar alltid arbetsgivaren.
Regeringens arbetslinje har ytterligare stärkt rättigheterna för arbetsgivare; nu kan man nämligen få arbete utfört läs köpa arbetskraft utan att behöva betala. Ett enkelt recept som kallas FAS3. Försämrade villkor i ersättningsnivåer ökar tendenser till lönedumpning.

Om en och en går och förhandlar vem tror ni är starkast och vem är svagast? Vi har i flera yrkesgrupper något som kallas individuella löner. På arbetsplatser i Västra Götaland har det blivit lönesamtal med smutskastning. Du gjorde något konstigt för ett år sedan? Du har sagt emot chefen på ett APT med gäll röst. Personer som velat ha heltid istället för deltid fick följande exklusiva förslag. Du får arbeta på flera vårdcentraler och restiden dras av på din inarbetade flextid. Den som ifrågasatte det, ville inte ha heltid tillräckligt mycket.
 Är styrkeförhållandet jämlikt mellan arbetsgivare och arbetstagare? Fackliga ombudsmän och kvinnor som faktiskt kan lagen och inte har någon personlig relation blir starkare gentemot arbetsgivaren. Därför är den svenska modellen viktig. Det fackliga basarbetet är också viktigt där vi tillsammans snackar i hop oss och driver viktiga frågor som förändrar och för bättrar villkor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar