torsdag 28 februari 2013

Att överta retorik och förklaringsmodeller




Jag lyssnar på ett samtal två lärare pratar, och det kommer på tal om att någon anmälts för hot. Ja, han var ju inte svensk det är väl i deras kultur. De pratar om en förälder. Två lärare som arbetar på mina barns skola. Kommentaren jag hört så många gånger i så många sammanhang.
Hot och hot om våld är inte kulturellt betingat . Det handlar om utbildningsnivå snarare än om kultur och etnisktillhörighet.
Har det blivit ett helt accepterat begrepp i skola, i media i politiken, på alla nivåer att förklara situationer som man inte bemästrar med osvenskt beteende? Att överta enkla förklaringsmodeller som egentligen saknar all uns av sanning istället för att förstå att det handlar om den totala uppgivenheten i detta fall ett barn som inte fick stöd i skolan. Det handlar om skolans förmåga att uppfylla lagen om tillgänglighet mer än om etnicitet.
På samma skola mobbade en grupp föräldrar ut en lärare. Det var helt svenska föräldrar, diskuterades detta utifrån etnicitet? Knappast då finns andra förklaringsmodeller som inte innehåller kultur eller etnisk tillhörighet.
Vill jag att mina barn ska bli matade av retorik som handlar om etnicitet? Nej, absolut inte men vi är redan där.Vi använder 60% av vår mediala tid till att diskutera invandrare som problem. I många fullmäktige salar drar Sverige Demokraterna upp problemet med massinvandringen som i Falköping trots att det inte är problemet. Problemet är att bygden inte har särskilt stor inflyttning och en åldrande befolkning som behöver tas om hand. Det sker ingen inflyttning snarare utflyttning så massinvandring skulle troligen vara ganska bra  och säkra bygdens tillväxt och behov av arbetskraft i vård och omsorg.

Partier som tidigare tagit avstånd från SDs politik börjar svamla om gränser för invandring som ett sätt att minska rasismen och att skicka ut de som fått avslag på sina sylansökan bryskt och utan pardon. Låta polisen på Arlanda bära uniform och spärra in de som inte har pass eller "riktiga" ID-handlingar. Det är inte förbjudet att fly. Det är en rättighet och personen har inte begått ett brott utan utövar sin rätt att lämna sitt land och söka asyl. Att använda ord som volym istället för människor av kött och blod med samma rättigheter och samma värdighet som vi själva, vittnar om en kraftig avhumanisering
Hur lite människa står du ut att vara? Anna Hellgrens fråga är berättigad

Att överta rasistisk och främlingsfientlig retorik; är inte att våga prata om problemet det är att själv bli främlingsfientlig och rasist. 


Idag fyller Vi tar kampen 1 år !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar