torsdag 7 mars 2013

Reva och rätten till asyl

Stora rubriker om falska rykten kring REVA i Göteborg. Vad är sant vad är inte sant ? Naturligtvis svårt att veta. Samtidigt som rykten sprids så sprids desinformation . Polisen har spridit ett om hur de försökte omhänderta personer med utländsk bakgrund enligt LOB( lagen om omhändertagande avberusade personer). Historien spreds snabbt men de som skulle omhändertagits har fått alla möjliga nationaliteter. Fast metro verkade inte vilja göra det till en nyhetsflash
 Det här är sant REVA projektet har pågått i Göteborg i drygt ett år däremot har gränspolisen inte gjort några uniformerade samlade kontroller. Sedan Reva som samarbete införts har gränspolisen på andra sätt lyckats effektivisera sökandet efter papperslösa och mer än dubblerat tvångsavisningar i jämförelse med tidigare år i Göteborg.
Genom att visa musklerna har man hittat en strategi nämligen skräck. Det är en form av repression genom att plåga och skrämma gör man gruppen papperslösa än mer marginaliserad.
Är det ett samhälle vi vill ha?
Det är sant att man kontrollerar leg på boende i Bergsjön. Begås det mycket brott i Bergsjön svaret är nej.Det begås brott i hela Göteborg och farligast är Järntorget ,  Avenyn och Gamlestadstorget. Ska polisen enligt sitt uppdrag arbeta brottsförebyggande så borde identitetsviseringar ske där ändå väljer polisen Bergsjön och inte Järntorget.
 Det ropas från alla håll och kanter bland annat från Röda Korsets expert i migration och asylfrågor om att ta ett större ansvar för återvändandet. Rickard Olseke är en av dem . Jag har läst många beslut från handläggare på migrationsverket .
 Personer som tvingats vara barnsoldater från områden där allvarliga brott mot folkrätten blir inte trodda. HBT personer blir ombedda att inte leva öppet med sin kärlek.Svårt och livshotande sjuka anses inte ha tillräckliga skäl och handläggarens omdöme är betydligt viktigare än rapporter från landet som tillhanda ges av Human Watch  och Amnesty.
 Ibland har handläggare på migrationsverket angivit kvällstidningar som källa för beslut . Migrationsverkets handläggare har en förkärlek till papper som bevis. Få regeringar erkänner att tortyr förekommer och absolut inte skriftligt. Det förekommer inte landsrapporterna är inte skrivna av de som har kunskap utan skrivs av praktikanter på ambassaderna. Somalia har ingen ambassad inte ens en regering och fullt krig mellan olika grupper pågår. Det är därför mycketsvårt att avgöra asylskäl annat än att lyssna till de som faktiskt söker asyl. När det faktiskt är så att man från migrationsverkets sida faktiskt egentligen anser att personen ljuger så blir det svårt. Förenta nationernas tortyr kommitte talar ett annat språk där Sverige fällts inte mindre än 22 gånger och leder en liga i att utvisa människor till tortyr , fängelse och i bland till ond bråd död.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar