måndag 4 augusti 2014

Vinster och skulder i välfärden

I dag tänkte jag förklara inga vinster i välfärden. Perspektiv på välfärd utifrån socialism är var och än efter förmåga alltså skatt och till var och en efter behov. Det är alltså inte så att den som kan betala för sig går före utan den som har största behovet får vård och omsorg först.
I den offentliga verksamheter som skola vård och omsorg ser vi som socialister till verksamheten som absolut viktigast. Pengar är medel för att kunna utföra offentligverksamhet.
Moderater brukar kalla oss för oansvariga med ekonomin. De brukar fråga i debatter hur de ska bekostas och när vi säger med skattemedel så anser de i stort sätt vara en stöld.
Vi inom vänstern menar då att skatt inte ska gå till privata utförare. Saken är den att privata vårdföretag också får skattepengar för att utföra vård men deras mål är att tjäna pengar och använder inte alla pengarna för att förbättra vården utan deras vinst går till bankkonton och hamnar hos ägaren.
Det vi betalar i skatt hamnar på privata bankkonton. Det är väl inte så ansvarsfullt kan man tycka och det kanske mer rättfärdigt kan kallas stöld än att ta ut skatt till offentlig vård och skola.
Om pengar kan hamna på ett privat bankkonto så kan det vara så att personer som sökte vård inte fick den vård de behövde eller att skolan inte erbjöd det extra stöd som en elev behövde. Ägarna behöver aldrig ställas till svars eftersom det är privat verksamhet och offentlig insyn av hur pengar används
I vårdval på en konkurrerande marknad med vinst som mål , patienter blir kunder. carema kallar inte patienten för patient inte vårdtagare heller utan kund. Om man har ett kundperspektiv så kommer frågan om lönsamhet.  Tidigare var hembesök inte så lönsamt för vårdgivaren nu kommer det att betala sig. Det är också viktigt att förstå att vinstdrivande verksamhet styrs av vinstintressen precis som det låter och vinsten är det företaget fokuserar på inte på verksamhetens kvalitet. Vänsterpartiet som socialistiskt parti vill fokusera på verksamheten och dess kvalitet .


Den här dagens skola handlar lika mycket om skulder som vinster där kommuner och landsting dragit nitlotter konkurrens och fria vårdval vårdföretagen som Attendo och Carema suger ut kommunala
budgetar lika så landstings budgetar på offentlig vård omsorg och skolas bekostnad.
Strukturella underskott inom offentlig sektor. Staten dit en del av oss betalar skatt (statlig skatt är avhängigt om man har relativt hög inkomst) betalar statliga bidrag till kommun och landsting vilka inte höjts utan minskat under alliansens dagar. Behov inom offentligsektor är konstanta eller ökande
och när statliga bidrag sänks så uppstår strukturella underskott i budgeten. Man kalkylerar med ett underskott redan när budgeten läggs.
För höginkomsttagare bolagsägare och restaurang ägare har skatterna sänkt betydligt under Borgs tid
som finansminister. Är det ansvarsfullt att ge de som tjänar mest bidrag till att hyra in läxhjälp drinkblandare och städerskor som putsar kristallkronor? Någonstans måste pengar tas och 386
miljarder har förflyttats till rika personer och istället kräver man att kommunerna ska ha 22 barn i dagisgrupper och att omsorgspersonal inte får vara fler än två på kvällar och lägga 16 vårdtagare där
det kanske är två som klarar sig någorlunda själva de andra 14 behöver hjälp med allt .
Det känns absurt att veta att samtidigt så kan en förmögen familj i Örgryte eller i Långedrag ta hem en som står och grillar i deras trädgård  och staten ger dem ett bidrag på hälften av kostnaden.
Det kallar moderaterna för ansvarsfullt och ansvarstagande politik. Det gör inte jag utan en politik för redan rika och bidrag till deras lyxkonsumtion. Skattepengar bör finansiera det vi behöver som vård skola omsorg utan vinstkrav och istället kvalitet i dessa verksamheter.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar