fredag 5 september 2014

Fackligorganisering

I Ådalen maj 1931 öppnar militär eld mot Marma arbetarnas strejk. Det är svårt enligt författaren Birger Norman att se Ådalen utan att känna till svensk 20-tal och den politik som fördes. Likaså är det viktigt att se Sverige som en del i Europa.
Sverige fram till 1933 ingen majoritets regering utan minoritetsregeringar avlöste varandra ingen tydlig block politik. Det är innan Saltsjöbadsavtalet och den svenska modellen. Ett samhälle där arbetarnas strejker handlar om liv och död och där motparten använder organiserade strejkbrytare och militär för att upprätthålla ordning och disciplin hos arbetare. Det finns egentligen bara ett intresse hos arbetsgivarna att hålla ner lönerna och slå ner strejker med våld om så krävdes.
Flera omständigheter tangerar vår egen tid röster som allt starkare vill slå ner behov av det kollektiva och arbetares rättigheter. Vi har återigen ett låglöne system och ett samhälle med enorma klyftor. och vi har många år av minoritetsregeringar.
Fackligorganisering blir viktigare i tider av kriser , vad än den borgerliga regeringen säger så har inte facken spelat ut sin roll. Krav på rättvisa löner krav på kollektivavtal är mer viktigt än någonsin. Vi står annars där uppgivna och nakna in på bara skinnet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar