måndag 14 april 2014

Stilla veckan

Det är nog tio år sedan påskupproret tog form en grupp inom kyrkan och olika nätverk och organisationer runt om kring. Stilla veckan är för kristna en vecka för förlåtelse död och uppståndelse och den judiska högtiden pesach för frigörelse från förtryck.
 
Den stilla veckan måste ånyo bilda nätverk för mänskliga ´rättigheter och rätten till asyl. Om vi vill fortsätta kalla oss människor så måste vi stå upp för människorna som sitter på förvar de som gömmer sig i rädsla att skickas tillbaks.
 
Ghader som sitter i Gävle på förvaret. Hans fall uppmärksammas nu inte bara i svensk media regimvänlig media i Iran har skrivit om Ghader som kurdiskterrorist och en bild på Malin Björk där hon sades uppmana människor att rädda turkiska terrorister. Detta om något är en ny omständighet för det betyder att Ghader har en välgrundad fruktan för sitt liv om han skickas tillbaka.
 
Samtididigt hör jag att mitt parti har rekordhöga siffror i Sifos undersökningar men jag kan inte glädjas alls. Valrörelsen handlar inte om Ghader , den handlar inte om en utvisnings hotad tvååring den handlar om en massa annat men inte om flyktingar. Pratar om invandring det gör vi men då handlar det om antalet . Hur mycket inhumanitet tål Sverige och när slutar vi att kunna kalla oss människor? Den frågan är viktigt, att vi har blivit en stat och ett land som inte tillämpar mänskliga rättigheter längre.
En ödesfråga som vi inte vill snudda vid
 
 Mänskliga rättigheter och yttrande friheten förminskas till att bli försvar för Sverige demokraters rätt till att sprida sin invandrarfientliga politik om och om igen och vi dividerar yttrande frihet i timmar och låter sedan rasisterna prata fritt..
Det räcker inte, utan även nazister ska fritt få sprida sitt budskap trots att det handlar om grov rasism rent av förföljelse av vissa grupper.
Så här skriver flyktingarna .se

När ska vi börja prata om verkliga rättigheter som rätten till liv och hälsa rätten till asyl rätten till skydd.?
När blir dessa grundläggande mänskliga rättigheter frågor för våra parlament och våra politiker?
Stilla veckan har en tradition i att handla om rätten till fristad rätten till asyl rätten till beskydd.
Jag tror inte vi kan vänta längre utan vi måste igen börja organisera oss för en bred folklig rörelse för rätten till asyl.
Glädjande är att Sverigedemokraternas Sverige turné möter på motstånd från brandmän, rörmokare sjuksköterskor och då kallas vi vänsterextremister.
Jag är extrem mycket för rätten till asyl extremt emot rasism och vänster så gissa vad jag kallas!
Om vi ska kalla oss människor måste vi stå upp för Ghader , för Narges två år och hennes mamma och pappa. De kom hit för att de behövde skydd . Mänskliga rättigheter är för dessa och får aldrig förminskas att bli ett argument för att nazister ska få marschera på gator och torg
 

lördag 12 april 2014

Fallet Ghader

Många har i veckan berörts av Ghader Ghalameres fall . Ghader har rätt till uppehållstillstånd på sina asylskäl och  anknytning men Svenska myndigheter godkänner inte skriftligt dokument från UNHCR och accepterar enbart att man söker uppehållstillstånd på ambassaden i Teheran om man är Iransk medborgare. Ghader är i från Iran och Ghader är kurd som slagits för kurders frigörelse . Naturligtvis så är det inte en bra kombination om man är hotad av avvisning. Det är en riktigt dålig kombination då personen i fråga är landsförrädare enligt regimen i Iran. Eftersom Iran blandar i hop religion med sitt statsskick så anses man även vara fiende till Islam. Det kan betyda dödsstraff det betyder också  att man fängslas torteras i Evinfängelset i Teheran. Förhörs alla tider på dygnet. Inte få sova utan väcks ständigt tortyr på undersidan av fötterna .


Eftersom Ghader har två barn och hustru med svenskt medborgarskap  så kommer han med all sannolikhet få ett permanent uppehållstillstånd vid en ansökan, i sådana fall så hade man kunnat tänka sig att det kunde göras från Sverige eller ev. på en Iransk Ambassad eftersom en ambassad är ett lands territorium i ett annat land.  Migrationsverket vill enbart utvisa till Iran av skäl som jag faktiskt inte kan förstå- Prestige kanske men något sakligt skäl i juridisk mening finns faktiskt inte.
Förvaret Sagåsen




Här skriver en tidning
Här skriva på en namn insamling

 
Migrationsverket är en instans som numera enbart arbetar med uppdraget att hitta skäl för deportation fast deras uppdrag egentligen är att vara expertis på mänskliga rättigheter utifrån asyl och flyktingfrågor.
Ett problem är EU och dess hårda lagstiftning om Europas gränser. Likaså den skräck EU har inför varje person som skulle kunna bli en EU-medborgare. Mänskliga rättigheter kommer i andra hand.
Under några veckor har vi fått rapporter från Afghanistan och valet men inte från svenska journalister och då en svensk reporter dödades där så har Sveriges radio och SVT valt att på grund av rådande säkerhetsläge inte skicka någon korrespondent. Migrationsverket och Gränspolisen i västra Götaland avsåg att skicka en tvååring den 25/3 med ett plan till Kabul. En avvisning som tillfälligt stoppats.
Ghaders avvisning är bara tillfälligt stoppad och gränspolisen arbetar på att hitta en ny lösning . För mig fullständigt makabert.
Flera manifestationer utanför migrationsverket såväl i Östersund som i Gävle har gjorts. Under första avvisningsförsöket mobiliserade Ingen människa är illegal i Östersund. Jessika Svensson gymnasiekompis , partikamrat åkte till flygplatsen och delade flygblad och satt med Ghaders barn torsdag morgon. Likaså Malin Björk som råkade vara med på samma plan och uppmanade med passagerarna att inte sätta sig. Piloten valde att fatta det kloka beslutet att inte ta med Ghader. Själv var jag inte på plats utan ringde bara juridiskt ombud på onsdag kvällen .
 Ghader sitter  nu i förvaret i Gävle. Slut upp vid manifestationer det är viktigt. Maila flygbolag inför en deportation. Maila migrationsverket och framförallt  slut upp vid en blockad.